Nieuws van de NOAB

Regelmatig brengen we nieuws rondom onderzoeken, opdrachten of nieuwe activiteiten. Het overzicht van deze berichten vindt u hier. 

 

Collegereeks Strategisch Adviseren voor Griffiers

Speciaal voor griffiers hebben we, samen met griffiers, de collegereeks strategisch adviseren vertaald naar deze specifieke functie. Met daarbij aandacht voor de rol en de mogelijkheden die deze prachtige positie in het openbaar bestuur met zich meebrengt.

In de collegereeks koppelen we onderzoek, essays en literatuur over het openbaar bestuur, aan ontwikkelingen in de raad en de mogelijkheden die ons dat als griffier biedt. Dit betekent dat we in het eerste deel van de colleges een inleiding geven over een specifiek onderwerp of thema,...

Lees meer

Collegereeks Strategisch Adviseren opnieuw ingepland (Fryslân)

Op basis van enthousiaste en positieve recensies van deelnemers starten we na de zomer opnieuw met de collegereeks Strategisch Adviseren. Speciaal voor strategisch adviseurs in de provinsje Fryslân, werkzaam bij gemeente, waterschap of provincie. De eerste bijeenkomst is op 8 september met prof. dr. Caspar van den Berg. Locatie is wederom Campus Fryslân in Leeuwarden. Meer informatie over het programma vind je hier, net als het inschrijfformulier.

Even afstemmen over het programma? Dat kan met Robert-Jan Ritsema via ritsema@naob.nl of 06 27 19 74 01....

Lees meer

Burgemeester Sybrand Buma sluit eerste collegereeks Strategisch Adviseren (Fryslân) af

‘Hoe ziet het speelveld eruit, wie verplaatst de pionnen op het schaakbord?’

Te gast bij de collegereeks Strategisch Adviseren, de burgemeester van Leeuwarden: Sybrand Buma. In dit slotcollege ging Caspar Van Den Berg met hem in gesprek over het ambt van de burgemeester, ontwikkelingen in onze democratie en de samenwerking met de strategisch adviseur.

Mede vanuit de gedachte ‘wat hebben we gezamenlijk, waar kunnen we de samenwerking zoeken?’ vult Sybrand Buma zijn burgemeesterschap in....

Lees meer

NAOB verzorgt traineeship Ruimte voor Kenonz

Een mooie samenwerking tussen de Noordelijke Academie voor het Openbaar Bestuur en Kenonz, Rombout Bosch en Bengt Belksma.

Met inleidingen van onder andere Rieks Osinga, Nicole Hoogstra, Kars de Graaf, Hanna Tolsma, Gerrit Van Der Veen, Herman H.E. Bröring en Heinrich Winter bereiden we de trainees van Kenonz voor op een mooie carrière binnen het openbaar bestuur.

Kenonz, een detacheerder die het anders aanpakt: met creativiteit, oplossingsgericht denken en veel positieve energie....

Lees meer

Dijkgraaf Luzette Kroon te gast bij collegereeks Strategisch adviseren

“Wees eigenwijs én geniet van je vak”

Wat zijn de kenmerken van een goede strategisch adviseur? Tijdens onze collegereeks voor strategisch adviseurs gingen we in gesprek met Luzette Kroon, dijkgraaf bij Wetterskip Fryslân.

“Toon lef, geef tegengas, durf eigenwijs te zijn. Koppel dit aan politieke sensitiviteit en je inhoudelijke professionaliteit. Maar ook: wees flexibel. De inzet van deze mix bepaalt je effectiviteit”.

“Bouw je netwerk op, vooral buiten jouw organisatie....

Lees meer

Nieuwe sprekers bij leergang Meesterschap voor griffiers

Voor de komende leergang Meesterschap voor Griffiers verwelkomen we twee nieuwe gastsprekers: Prof. dr. Heinrich Winter en prof. dr. Caspar van den Berg. Het programma van de leergang wordt continu doorontwikkeld, waarbij optimaal wordt aangesloten op de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek, trends in het openbaar bestuur en de vertaling naar het griffiersvak. Met Heinrich Winter en Caspar van den Berg verstevigen we de inbreng vanuit de Rijksuniversiteit Groningen en zorgen we voor meer wetenschappelijke inzichten vanuit onderzoeken rondom regionale samenwerking,...

Lees meer

Commissaris van de Koning Arno Brok in gesprek met deelnemers collegereeks Strategisch adviseren

‘Blijf bij jezelf, ontvouw je professionaliteit’.

Tijdens de collegereeks Strategisch Adviseren was commissaris van de Koning Arno Brok te gast. Een inspirerend gastoptreden bij het college van Caspar Van Den Berg met een aantal tips voor de Friese strategisch adviseurs van gemeente, waterschap en provincie:

* Neem je bestuurder mee op strategisch niveau, adviseer anti-cyclisch, jij bent de professional;
* Maak dwarsverbanden, ook buiten je organisatie – wees verfrissend;
* Probeer 1 keer maand met het college een strategisch overleg in te voeren....

Lees meer
WordPress Video Lightbox Plugin